Ennustearkisto

Myrskyennuste 27.8.2016

Last Updated: Saturday, 27 August 2016 00:39
Written by Pauli Jokinen

YHTEENVETO

Vuodenaikaan nähden hyvin voimakas matalapaine tuo lauantaina puuskaista lännenpuoleista tuulta maan etelä- ja keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle. Tuuli on puuskissa yleisesti 20 m/s luokkaa, maan länsiosassa sekä suurten vesistöjen läheisyydessä puuskat ovat tätäkin kovempia. Elokuisen ajankohdan vuoksi vaikutukset voivat olla merkittäviä ja sähköttömiä asiakkaita on todennäköisesti kokonaisuudessaan kymmeniä tuhansia. Puiden kaatumisten ohella on myrskypuuskien vaikutukset syytä huomioida myös veneilyn ja muiden ulkoilma-aktiviteettien näkökulmasta. 

VAARAA AIHEUTTAVAN SÄÄTILANTEEN KUVAUS

Terävöityvä yläsola liikkuu lauantaina nopeasti Norjanmereltä Suomen halki itään. Positiivisen pyörreadvektion ja ylätroposfäärin suihkuvirtausytimen vasemman jarruuntumisalueen myötä syventyvä pintamatalapaine saapuu Ruotsista Perämerelle puoliltapäivän ja illalla sen keskus on jo itärajan toisella puolen. 

Pintamatalapaine erottaa toisistaan kaksi varsin erilaista ilmamassaa, etelässä on +30 asteen lämpötilat mahdollistavaa helleilmamassaa ja pohjoispuolella puolestaan syksyisen koleaa polaari-ilmaa. Matalapaineen kylmä rintama ylittää maan etelä- ja keskiosan lauantain vastaisena yönä. Rintaman ylitykseen voi liittyä paikoin salamoivaa kohokonvektiota, jonka todennäköisyys jää kuitenkin varsin pieneksi. Rintaman jälkipuolella tuuli kääntyy puhaltamaan lounaasta. Päivällä suunta on enemmän lännestä ja illalla matalapaineen väistyessä itään, tuuli puhaltaa luoteesta.

Tuulisin vaihe painottuu valoisaan aikaan, etenkin iltapäivään, jolloin auringonsäteilyn myötä terminen turbulenssi pyrkii sekoittamaan rajakerrosta ja täten mahdollistaen voimakkaiden tuulien sekoittumisen ylemmistä ilmakerroksista pintaan saakka. Auringonsäteilyn suurin teho osuu aikataulullisesti samaan aikaan kun varsin voimakas alatroposfäärin suihkuvirtaus saapuu maan etelä- ja keskiosaan. Tuulisimmat hetket osuvat Pohjanmaan maakuntaan puolenpäivän aikoihin. Keski-Suomen maakunnassa tuulisinta on hieman myöhemmin iltapäivällä. Etelä- ja Pohjois-Karjalaan tuulisin alue saapuu illan tunteina ennen auringonlaskua.

Sekundäärinen tuulimaksimi voi liittyä matalapaineen okluusiorintaman "mutkaan", joka rantautuu Pohjois-Pohjanmaalle illalla ja liikkuu sieltä kohti Saimaata myöhäisillan aikana. Tämän alueen ennuste on epävarmempi. Voi silti olla, että itäisimmissä maakunnissa koetaan kaksi tuulihuippua, toinen illalla ennen auringonlaskua ja toinen puolenyön aikoihin okluusiorintaman myötä.

Lauantain kovimmat puuskalukemat mitataan todennäköisesti Pohjanmaalta Etelä-Savoon ulottuvalla alueella. Näillä alueilla puuskat yltävät päivällä yleisesti noin 20 m/s luokkaan ja paikoin noin 25 m/s. Numeerisissa ennusteissa on esiintynyt jopa yli 25 m/s puuskahuippuja lännessä, mutta niiden osuus on mallikokoelmassa vähemmistössä. Idässä ja etelässä puuskat ovat 20 m/s tienoilla, joskin laajoilla järvialueilla päästään hieman tätä kovempiinkin lukemiin. Sekundääriseen tuulimaksimiin liittyen tuuli voi illalla voimistua melko nopeasti Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lähes tyynestä lähes myrskypuuskiin matalapaineen keskuksen väistyessä ja okluusiorintaman takaosan rantautuessa maihin.

Perämerellä tuuli saattaa alkuillalla käväistä myrskylukemissa ja Kainuussa kehittyy iltapäivällä ukkoskuuroja, joissa puuskat voivat paikoin yltää niin ikään noin 20 m/s luokkaan. 

VAIKUTUKSET

Talviaikaan ennustetun kaltaiset puuskat saisivat aikaan yksittäisiä puunkaatoja ja vähäisiä sähkökatkoksia. Koska puut ovat nyt kuitenkin lehdessä, maaperä varsin kostea (etenkin Pohjanmaalla) ja idässä tuulinen jakso kestää useita tunteja, ovat myrskyn vaikutukset täysin toista luokkaa. Sähköttömien asiakkaiden määrä mitataan todennäköisesti kymmenissä tuhansissa. Kaikkein pahimmassa skenaariossa (jonka todennäköisyys on kuitenkin pieni), voivat puuskat ylittää lännessä sisämaan puolella useammalla paikkakunnalla 25 m/s. Tällöin metsätuhot olisivat jo varsin merkittäviä ja sähköttömien talouksien määrä nousisi mahdollisesti yli 100 000.

Vahinkoja esiintyy siis melko yleisesti maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla. Vahingot itsessään koostuvat muutamien kaatuneiden puiden ryppäistä laajoilla alueilla eli rajuilmojen kaltaisia pienen alueen "täyskaatoja" ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Kesäkauden päättäjäisiä juhlitaan lauantaina monin eri tavoin ja veneilijöitä olisi normaaliolosuhteissa paljon liikkeellä. Niinpä kaikissa ulkoilmatapahtumissa ja aktiviteeteissa on syytä ottaa huomioon lauantain puuskainen tuuli.  

EPÄVARMUUDET

Lauantain epävarmuudet liittyvät päiväsaikaan etenkin maan keskiosassa esiintyvän pilvisyyden määrään. Aurinkoisempi skenaario tietäisi voimakkaampia tuulia, mutta laaja-alaisesti pilvipeitteinen sää hillitsisi jonkin verran terävintä tuulihuippua. Hieman tavanomaisesta poiketen lähes koko mallipaletti ennakoi noin 20 m/s puuskia maan keskiosaan eli ainakin vähäisten vahinkojen toteutuminen näyttää melko varmalta. Sen sijaan maksimituulien voimakkuudessa on jonkin verran hajontaa. Lisäksi sekundäärisen tuulihuipun painegradientista Pohjois-Pohjanmaalla on malleissa ollut hieman erilaisia tulkintoja, joten sen suhteen tuulien voimakkuuden ennustaminen on myös hankalampaa.  

Lauantaina on siis odotettavissa kesäkauden myrskyksi melko voimakas tapaus, jollaisia esiintyy ehkä muutama vuosikymmenessä. Pieni kuriositeetti on se, että Suomen kaikkein voimakkain tunnettu kesämyrsky osui maan eteläosaan vuorokautta myöhemmin eli elokuun 28. päivänä vuonna 1890. 

 

Add comment


Security code
Refresh