Myrskyuutisten historiaa Suomesta

Last Updated: Wednesday, 04 January 2017 17:20

Mikä myrskyhistoria?

 

Myrskyuutisten historian on koonnut Leevi Korpela ja siinä on käytetty lähteinä pääasiassa valtakunnallisten ja paikallislehtien uutisointia. 1970-, -80 ja -90 luvuilta, osittain jo 1960-luvulta käytin myös hyväkseni omia muistiinpanojani ja säilyttämääni lehtileikemateriaalia. 2000-luvulla on nettitarjonta mullistanut myös sää- ja myrskyuutisoinnin runsaalla tarjonnallaan. Haastetta riittäisi vuosikymmenien takaisten myrskyjen esille kaivamisessa ja sitäkin on tarkoitus tehdä tulevaisuudessa. Otan mielelläni vastaan myös mahdollisia vinkkejä sähköpostiini This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. vanhoista myrskyistä!
Myrskyuutisten keräilyä voi pitää tavallaan myös yhtenä myrskybongauksen muotona. Itse olen kulkenut pää kenossa pilviä katsellen jo lähes pikkupojasta saakka. Kiinnostukseni ukkosiin sai alkunsa synyinkodissani Keski-Suomessa olleesta puhelinkeskuksesta, joka reagoi salamaniskuihin mielenkiintoa herättävästi. Radiosta kuuntelin salamaniskujen ukkosrätinää AM-taajuuksilta jo kymmeniä vuosia sitten. Ukkosten seuraaminen oli siihen aikaan salamyhkäistä puuhaa ja paikantaminen säätiedotusten, arvailujen ja omien tuntosarvien varassa. Toisaalta se oli jossain mielessä jännittävämpää kuin nykyisen ylenpalttisen säädatan aikaan, jossa kaikkea voi seurata käytännössä reaaliajassa.
Säätä harrastan myös muuten. Omia melko kattavia tilastoja olen pitänyt jo 1970-luvun alkupuolelta lähtien.

Myrskyluettelo sisältää valtakunnallisesti tai paikallisesti merkittäviä uutiskynnyksen ylittäneitä myrskytapahtumia Suomessa. Voimakkaita, vahinkoa aiheuttavia tuulia voi esiintyä alkaen muutamia metrejä halkaisijaltaan olevista pölypyörteistä aina suuriin matalapainemyrskyihin. Ukkospuuskat, trombit tai raesateet saattavat tehdä hetkessä paikallisesti suurta tuhoa, syysmyrskyt kaataa metsää ja repiä kattoja monen maakunnan alueella, jopa koko maassa. Luettelossa on myös sääilmiöitä, jotka eivät varsinaisesti ole myrskytapahtumia, mutta kuitenkin ilmamassan epävakauteen liittyviä ja huomiota herättäviä. Esimerkkeinä rankkasateet tai talviukkoset, jotka helposti ylittävät uutiskynnyksen.
Myrskyuutisoinnissa nousee esiin joskus silminnäkijöiden lähes uskomattomilta tuntuvia tarinoita. Ne ovat mielestäni uutisten suola, parhaimmillaan kokemuksia suoraan ”myrskynsilmästä”.

Myrskytapahtuman tiedot ovat koosteita, joihin on pyritty keräilemään olennaiset asiat, monesti useammasta eri lähteestä. Myrskyhistoriaa päivitetään mahdollisuuksien mukaan myös ajassa taakse päin. Vanhojen myrskyjen metsästystä tässä mielessä voisi verrata vaikkapa postimerkkien keräilyyn. 

 

Leevi Korpela