1984 Kesäsykloni "Jorma" pohjoisessa

Last Updated: Thursday, 24 November 2016 12:51
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1984

 

 

 

14.01.1984

ETELÄMYRSKYÄ  Saaristomerellä ja Pohjanlahdella. Keskituuli puhalsi 24-26 m/s ja puuskat jopa 30 m/s Saaristomerellä. Myrskykeskus liikkui päivän aikana Lappiin. Eniten vahinkoja tapahtui Lounais-Suomessa, missä sähköt katkeilivat kaatuneiden puiden vuoksi lähinnä saaristokunnissa. Myös maanteille kaatui puita.  Laiturit ja rantarakenteet olivat myös tuulen riepotuksen kohteina. Oulussa puolet rantamakasiinin katosta irtosi.

Merivesi nousi korkealle pitkin rannikkoa, Vaasassa mitattiin 150 cm yli normaalin vedenkorkeuden. Finnair joutui peruuttaman joitakin kotimaan lentoja. Myös sisämaassa yksittäiset puiden kaatumiset aiheuttivat mm. vähäisiä sähkökatkoja. (ESS).

                                              

                                                                               

 

26.06.1984

KESÄSYKLONI  ”JORMA” YLLÄTTI VOIMALLAAN

Tiistaina riehunut myrsky syntyi aamulla Laatokan pohjoispuolella. Keskus kulki pohjoiseen kaartaen Kajaanin itäpuolelta luoteeseen voimistuen samalla nopeasti pyörteiseksi myrskyksi. Myrskykeskus ohitti myrskyalueen noin tunnissa, pohjoiseen edetessään  se heikkeni. Myrskyn todellista voimakkuutta ei tarkoin tiedetä, sillä noin 100 km:n läpimittainen myrskykeskus kulki mittausasemien ohi.  Mitattu kovin tuulen nopeus saatiin Ivalosta klo 21, 25.5 m/s.

Myrskyn tulo yllätti myös Ilmatieteen laitoksen ja myrskyvaroituksia ei annettu. Ennusteen tekemistä vaikeutti osaltaan havaintoasemien hajanaisuus esimerkiksi Lapissa.

 

MYRSKY RIEHUI USEIDEN MILJOONIEN VAHINGOT

Koillismaalla ja Koillis-Lapissa tiistaina riehunut myrsky aiheutti paikoin pahempia aineellisia vahinkoja kuin toissasyksyinen Mauri-myrsky. Hajallaan olevilla vahinkoalueilla metsien kärsimät vahingot arvioitiin keskiviikkoiltana jopa yli 10 miljoonaksi markaksi. Henkilövahingoilta vältyttiin, joskin kaksi ihmistä loukkaantui Posiolla, kun puita kaatui leirintäalueella telttojen päälle.

Paikallisten asukkaiden Jormaksi ristimä myrsky runteli pahimmin jo Mauri-myrskyn harventamia alueita Sallan eteläosissa, Posiolla ja Kuusamon luoteis- ja eteläosissa. Puita kaatui myös Kemijärvellä,  Savukoskella ja Taivalkoskella. Pohjoiseen päin mentäessä vaikutukset olivat lievempiä, mutta esim. Inarin pohjoisosa ja koko Utsjoen kunta jäivät linjojen katkeamisen vuoksi ilman sähköä useiksi tunneiksi. Pahimmillaan Inarissa sähkökatko kesti 12 tuntia.

Myös puhelinlinjat katkesivat eri puolilla myrskyaluetta ja korjaaminen voi harvaan asutulla alueella viedä viikonkin. Sähkölinjat saatiin pääosin kuntoon keskiviikkoiltaan mennessä.

 

 

 

07.08.1984

KAATOSADE SAI LAHDEN TULVIMAAN

Päiväkausia kestänyt helteisen nihkeä sää purkautui ankaraan salamointiin, jyrinään ja kaatosateeseen Lahdessa kello 16 aikaan. Keskustan liikenne sekoittui pahoin ja vettä kertyi nopeasti notkelmapaikkoihin jopa puoleen sääreen saakka. Esimerkiksi Savonkadun ja Savon Valtatien risteyksessä vettä oli niin paljon, että autot juuttuivat paikoilleen, moottorit sammuivat ja kulkupelit jouduttiin työntämään kuiville. Karjalankatu muistutti Supankadun kohdalla enemmän jokea kuin autoille tarkoitettua kulkuväylää. Rautatieaseman alikulkutunnelissa poliisi joutui kahden partion voimalla käännyttämään tunnelin läpi pyrkineet henkilöautot muualle. Linja-autot pääsivät läpi mahtavia tulva-aaltoja nostattaen.

Keskustan liikennevalot sekosivat. Jossakin vilkkui keltainen, toisessa risteyksessä kaikki valot näyttivät punaista, kolmannessa valot kiusoittelivat kulkijoita vaihtaen väriä mielensä mukaan. Kaaosmaista tunnelmaa täydensivät eri puolille kaupunkia kiitävät paloautot, kun salamat laukoivat teollisuuslaitosten automaattisia palohälyttimiä.

Askon tehtaiden suunnasta tuleva savu painui päin Salpausselän rinteitä ja kiipesi puiden latvoja hipoen leveänä savumattona keskustan suuntaan. Kysymyksessä ei suinkaan ollut tulipalo, vaan oikuttelevat ilmamassat, jotka painoivat tehtaan piipun savun maata kohden.

Puolitoista tuntia riehuttuaan ukkonen sai puretuksi pahimman voimansa jättäen jälkeensä veden täyttämiä kellareita, suihkulähteinä pulppuavia viemärinkansia ja märkiä kaupunkilaisia. Lahden aluehälytyskeskuksen kaikki kalusto oli käytössä kello 18 aikaan ja kellareiden tyhjennyspyyntöjä sateli joka puolelta. Töitä tehtiin tuntikausia.

Lahden Launeen sääasemalla saatiin kahden tunnin sademääräksi 64 mm, mikä on korkein 20 vuoteen.

 

Salama vaurioitti pääsähkölinjan

Salama vioitti Lahden ympäri kiertävää 110 kilovoltin pääsähkölinjaa Teivaalan ja Sopenkorven välisellä maakaapeliosuudella. Sähkönjakelu katkesi puolen tunnin ajaksi Lahden keskustassa, osassa Mukkulaa sekä läntisissä ja eteläisissä kaupunginosissa. Ilmajohtimia vioittui  Nastolassa  ja Hollolan Uskilassa. Villähteellä oli syynä salama, Uskilassa johtojen päälle kaatuneet puut. Myös muuntajia vioittui.

Päijät-Hämeen puhelinyhdistys  sai hajanaisia vikailmoituksia alueeltaan. (ESS)