1949 Erikoinen syksyn rajuilma

Last Updated: Wednesday, 04 April 2018 17:55
Written by Leevi Korpela

MYRSKYT 1949

 

 

21.09.1949

SYYSMYRSKY REPI JA HAJOTTI, VESIPATSAITA INARILLA

Ankara syysmyrsky raivosi Keski- ja Taka-Lapissa tehden tuhoja monella taholla. Myrsky katkaisi Inarista kaikki pohjoiseen johtavat puhelinlinjat. Inarin ja Sodankylän välillä kaatui monin paikoin puita valtamaantielle. Syväjärvellä myrsky rikkoi Sodankylän Osuuskaupan suuren näyteikkunan ja Tähtelässä tuuli kaatoi erään säähavaintokojun. Sodankylässä tuulen voimaksi mitattiin 6 boforia.

Ivalossa katkesivat Ivalonjokeen ankkuroidun Lapin Lentokuljetus Oy:n lentokoneen kiinnitysvaijerit ja kone lähti ajelehtimaan pitkin jokea. Ivalon aluesairaalan koneenhoitaja huomasi tilanteen ja sai lentokoneen kiinnitetyksi uudelleen.

Utsjoella myrsky kaatoi runsaasti aitoja ja repi kunnantoimiston katosta pahvit. Inarin Partakossa vei tuuli erään saunan katon ja Kaamasessa särki asuinrakennuksen katon.

 

Inarinjärvellä myrsky nosti korkeita vesipatsaita ja kuljetti niitä pitkin selkiä. Onneksi ei kuitenkaan ketään venekulkijaa sattunut myrskyn aikana vesille. Ylä-Kitisellä tuuli hajotti lukuisan määrän heinäsuovia Kannansuunsuvannon, Suosuvannon ja Ätsärisuvannon seuduilla paiskellen heiniä jokeen ja rantapensaikkoihin.

Myrskyn jälkeen 24.9 satoi monin paikoin lunta mm. Sompiossa, Utsjoella, Nuorgamissa, Karigasniemessä, Nellimössä ja Kaunispäällä. (Lapin Kansa 22-23.9)

 

 

 

01.10.1949

ANKARA PYÖRREMYRSKY KESKI-SUOMESSA

Keski-Suomessa eri puolilla maakuntaa raivosi lauantaina iltapäivällä osittain hyvinkin voimakas pyörremyrsky. Muun muassa kello 16 aikaan se raivosi Joutsan kirkonkylässä neljä kilometriä Mikkeliin päin, jossa se kaatoi metsää 200 metrin matkalta tien poikki katkaisten puhelinyhteydet. Myrsky särki myös erään siirtolaisen ulkohuonerakennuksia ja lennätti niiden kattoja. Liikenne oli parin tunnin ajan täysin pysähdyksissä.

Myrsky on liikkunut myös Virroilla ja Keuruulla sekä Jämsässä. Toivakassa myrsky ja ukonilma vaurioitti mm. puhelinyhteyksiä ja radioita. Myös Jyväskylä oli noin puolen tunnin ajan ukonilman johdosta pimeänä salaman rikottua Imatran Voiman linjoja. Varkaus, Jyväskylä, Jämsänkoski ja Muhos olivat muutaman tunnin kokonaan pimeydessä.

 

Rajuilma Vilppulassa

Vilppulan kolhossa raivosi lauantaina iltapäivällä ankara myrsky, jonka aikana oli raju ukonilma ja raesade. Rakeet olivat sormenpään kokoisia. Kello 17.40 pyörremyrsky irroitti Kaijanselän rannasta toistakymmentä venettä paiskaten ne särkyneinä maahan. Lisäksi myrsky kaatoi puita ja puhelinpylväitä, särki ikkunaruutuja ja repi kattoja. Paikkakunnalla ei ole miesmuistiin sattunut niin ankaraa ilmaa. (HS 3.10)

 

 

 

1-2.10.1949

ANKARA MYRSKY TEKI SUURIA VAHINKOJA  (HS 4.10)

Lauantaina alkanut ankara myrsky teki jälleen sunnuntaina tuhojaan eri puolilla maata. Voimakas tuuli, joka Suomenlahdella ja Itämerellä oli aamulla jopa 10-11 beaufortia, tempoi mukaansa taloja ja kaatoi vankkoja tukkipuita kuin tulitikkuja. Myös Ruotsista on tullut tietoja myrskyn aiheuttamista vaurioista, jotka ovat myös vaatineet ihmishenkiä.

 

Pyörremyrskyn tuhoja tutkitaan

Joutsassa lauantaina vallinneen pyörremyrskyn tuhoalueella suoritettiin maanantaina tutkimuksia ja arviointeja. Myrsky kaatoi Ikosen perikunnan ja siirtoviljelijä Eklundin metsää noin kahden hehtaarin laajuudelta, vaurioitti eräitä ulkohuonerakennuksia ja siirsi keskeneräisen rakennuksen toista metriä paikoiltaan. Rakennus jäi pystyyn, mutta on hyvin kyseenalaista saadaanko sitä korjatuksi.

Myrkyn aiheuttamat vahingot ovat huomattavia. Vahinkoja kärsineet ovat neuvotelleet maatalousseuran kanssa korvauksien saantimahdollisuuksista.

 

Salama tappoi kolme lehmää

Harvinaisen ankara ukonilma riehui lauantaina puolenpäivän jälkeen Korpilahden Saukkolan kylässä. Ukonilman yhteydessä satoi runsaasti rakeita. Salama iski Väinö Karkkolan navettaan, tappoi lehmän ja särki ikkunaruudut, muurin, ovenpielet ja seinää. Pauli Pekkaselta ja Joonas Ahoselta salama tappoi niin ikään lehmän kummaltakin. Paikkakunnalla särkyi monia radioita ja sähköverkosto vaurioitui osittain.

 

Tukkipuut tuulessa kuin tulitikkuja

Lauantai-iltana raivosi Puumalassa rajuilma, jonka kaltaista eivät vanhimmatkaan paikkakuntalaiset muista koskaan kokeneensa. Aution kylässä sai pyörremyrsky aikaan tavattomia tuhoja. Niinpä Kustaa Pietikäisen perillisten tilalta meni maan tasalle koko 26 hehtaarin laajuinen metsä. Suuret tukkipuut olivat tuulen kourissa kuin tulitikut, ja pienet taimetkin irtautuivat juurineen maasta.

Samalla tilalla saatiin valmiiksi viikko sitten uudet ulkorakennukset talleineen, navettoineen ym. Ne tuuli tempaisi ilmaan ja maahan pudotessaan ne hajosivat pirstaleiksi. Aitan yläosa lensi tuulen mukana ja osa siellä olleista tavaroista löydettiin myöhemmin jopa viiden kilometrin päästä.

Myös maanviljelijä Viljam Tietäväinen kärsi suuria vahinkoja, sillä hänen metsästään meni paljaaksi 15 hehtaarin laajuinen alue. Pelloilla olleet viljat hävisivät kokonaan sieltä, missä tuulenpyörre liikkui noin kilometrin pituisella ja 250 metrin levyisellä alueella.

Puumalan Niinisaaressa myrsky rikkoi asuinrakennusten ja aittojen kattoja ja kaatoi puita, jotka tukkivat tiet. Myrsky liikkui Puumalasta Ruokolahdelle päin rikkoen eräässä paikassa mm. sähköpylväitä puolen kilometrin matkalla niin, että osa Ruokolahtea ja Puumalaakin olivat sunnuntaipäivän ilman sähkövirtaa. Kotaniemen kylän rannassa myrsky särki kymmenkunta venettä palasiksi.

 

Savupiippukin lensi pihalle

Tampere, maanantaina. Tänä aamuna raivosi Hämeenkyrössä ankara myrsky kaatosateineen. Pahimmillaan se riehui kello 6-7 välillä Kalkunmäen kylässä, jossa se kiihtyi pyörremyrskyn luontoiseksi. Mainitussa kylässä tuuli lennätti Antilan talon päärakennuksen katon savupiippuineen välikattoa myöten pihalle. Myrsky hajotti järven rannassa erään venevajan ja eräältä niityltä hävisi heinälato jäljettömiin. Myrsky lennätti sen joko läheiseen järveen tai kauaksi metsään. Lisäksi kaatui useita sähkö- ja puhelinpylväitä sekä kasvavia puita.

 

Myrsky jatkuu heikentyneenä

Viime päivien aikana vallinnut kova pohjois- ja luodemyrsky voimistui vielä päivän aikana, jonka jälkeen se vähitellen rupeaa heikkenemään, ilmoitettiin Ilmatieteellisestä keskuslaitoksesta. Eilen aamulla oli tuulen voimakkuus Suomenlahdella ja Itämerellä 10-11 beaufortia, päivällä se heikkeni 6-7 beaufortiin yltyäkseen jälleen illalla jonkin verran.

Myrsky raivoaa yltympäri Suomea, joskin rannikoilla voimakkaammin kuin sisämaassa. Voimakas tuuli on yhteydessä tavanmukaiseen syksyllä ja keväällä alkavaan syklonitoimintaan ja matalapaineen alue ulottuu Keski-Suomesta Pohjois-Skandinaviaan.

Rannikoiden radioasemat ovat jatkuvassa kuunteluvalmiudessa, mutta ilmoituksia merihätään joutuneista aluksista ei niille ole saapunut.

 

Myrsky aiheuttaa vaurioita Ruotsissa

Tukholma 3.10. Maanantain vastaisena yönä riehui myrsky Etelä- ja Keski-Ruotsissa. Ruotsin sääprofeettojen mukaan yöllinen myrsky on ollut kuitenkin vain ennakkovaroitus ankaramman myrskyn tulosta, jota ennakoidaan tiistain vastaiseksi yöksi.

Myrsky on jo aiheuttanut vaurioita monilla seuduilla. Useita ihmishenkiäkin ilmoitetaan menetetyn. Bromman lentokentällä tuulenpuuska heitti urheilukoneen nurin. Nåttarön lähellä ajoi kuunari karille, ja monia muita vaurioita ilmoitetaan myrskyn aiheuttaneen.

 

ILMATIETEELLISEN KESKUSLAITOKSEN KUUKAUSITIEDOTE

 

Kuukausitiedotteessa vuodelta 1949 oli yksityiskohtaisempaa selvitystä otsikolla "Pyörremyrsky lokakuun 1. p:nä 1949" (kirjoittanut J.M. Angervo). Pääkohtia siitä seuraavassa.

 

1.10.1949 sattui Keski-Suomessa vuodenaikaan nähden harvinainen pyörremyrskysarja. Kuten päivälehdet ovat kertoneet, liikkui esim. Kolhossa kello 16.30 aikaan pyörremyrsky, joka mm. nosti Kaijanselällä korkean vesipatsaan, kaatoi runsaasti puita sekä vahingoitti rakennuksia ja muuta omaisuutta. Pyörremyrskyä edelsi muutaman kerran salamoinut ja jyrähdellyt ukonilma. Heti pyörremyrskyn jälkeen tuli ankara raesade 10-15 mm läpimittaisine rakeineen.

 

Kello 16.15 sai voimakas pyörremyrsky alkunsa myös Joutsan Isolla Säynätjärvellä, jolle kerrottiin kohonneen korkean vesipatsaan. Pyörre liikkui itään suunnassa WNW - ESE kaataen metsää ja vahingoittaen rakennuksia sekä muuta omaisuutta. Myrskyn kyntämän vaon leveys oli enimmäkseen 100-150 metriä ja puut olivat kaatuneet juurineen tai katkenneet "ruuvikierteen tavoin" 2-3 metrin korkeudelta. Vaon eteläreunalla puiden kaatumissuunta oli enimmäkseen SW-NE ja pohjoisreunalla taas NW-SW. Suurin tuho oli tapahtunut vaon keskiosassa ja puiden päällekkäin kaatumisesta oli havaittavissa myrskyn kiertosuunta olleen myötäpäivään.

Myrsky raivosi muutaman minuutin tehden tuhoaan varsinkin korkeamaastoisella alueella, mutta "hypäten" esim. matalan suon yli. Pyörteen kohottama tuulipatsas näytti pölyiseltä ja "savuiselta", ikään kuin metsä olisi ollut tulessa.

 

Myöhemmin samana iltana, noin kello 18.30-19 kohosi Puumalan Lietvedellä vesipatsas, joka alkoi kyntää maastoon noin 100-300 metrin levyistä vakoa tehden monenlaista vahinkoa.  Samalla raivosi myös kova ukonilma. Puumalan Luukkolan kylästä pyörremyrsky jatkoi matkaa suuntaan WNW - ESE Ruokolahdelle tehden edelleen tuhojaan.

Syyspohjan lahdella pyörremyrsky nosti taas vesipatsaan ja sen rata teki noin 1,5 km:n pituisen mutkan kaakkoon päin, minkä jälkeen pyörre nousi maihin Kotaniemen kohdalla jatkaen jälleen entistä suuntaansa kohti Rautjärven asemaa. Eri henkilöiden mukaan myrsky raivosi kello 19-19.20 välillä kyntäen 50-200 metrin levyistä vakoa. Puiden kaatumissuunnat käyttäytyivät samoin kuin jo aiemmin on mainittu, samoin kiertosuunta oli myötäpäivään. Ruokolahdellakin oli kova ukonilma raivonnut monine salamoineen ja jyrinöineen.

 

Havaintojen perusteella voitaneen päätellä, että Joutsan ja Puumalan - Ruokolahden pyörremyrskyissä on kyse samasta myrskystä, joka välillä on "hypännyt" joidenkin pitäjien yli. Piirroskartasta ilmeni myrskyvakojen olleen suunnilleen saman linjan osia ja myös ilmiön ajankohdat puhuvat sen puolesta. Pyörremyrskyn etenemisnopeus oli noin 50 km/h. Kolhon pyörremyrsky sen sijaan lienee eri tapaus.

 

Pyörremyrskypäivänä kulki noin 988-990 mb syvä matalankeskus Keski-Suomen pohjoisosien yli Itä-Karjalaan. Se liikkui kello 14-20 välisenä aikana Perämereltä Joensuun ja Kajaanin välille. Kylmä rintama oli kello 14 juuri kulkenut Turun, Tampereen ja Ähtärin yli, lämmin rintama taas läheni linjaa Jyväskylä-Kotka. Kello 20 okkluusiorintama oli suunnilleen linjalla Kajaani-Joensuu-Laatokka, joten matalan okkluusiopiste oli siis koko iltapäivän ajan lähellä pyörremyrskyaluetta.

Myrskyalueen lähiympäristössä oli kello 14 aikaan täysin pilvistä, 2-4 bf tuuli lounaan puolelta ja lämpötila 8-10 astetta. Kello 20 taivas oli monin paikoin seljennyt, 2-3 bf:n tuuli kääntynyt länteen tai luoteeseen ja lämpötila 7-9 astetta.

Ukkoshavainnot osoittavat ukkosalueen ulottuneen useita kymmeniä kilometrejä pyörremyrskyalueen molemmin puolin. Kolhossa ukkonen kävi kello 15 aikaan, Joutsassa hieman ennen sekä jälkeen pyörremyrskyn kello 15.45-16.05 ja 17.20-17.25. Ruokolahdelta ilmoitettiin kaksi ukonilmaa kello 19.10 ja 19.30.