Ennustearkisto

Pitkä rajuilmaennuste 31.7.-2.8.2017

Last Updated: Sunday, 30 July 2017 22:50
Written by A-J Punkka

Maanantai 31.7.

Ukkosen todennäköisyys 50 - 80 %

 

Britteinsaarten tienoilla on ylämatala, johon liittyvä yläsola saapuu maanantain kuluessa Suomeen lounaasta. Pintamatala on Norjan rannikolla ja kapeahko lämpimän ja kostean ilmamassan sektori on iltapäivällä maan etelä- ja keskiosan yllä. Keskitroposfääri on ehdollisesti epävakaa suuressa osassa maata ja instabiloituu entisestään yläsolan lähestyessä. Rajakerroksen kosteus on suurinta iltapäivällä maan etelä- ja länsiosassa. Yötä kohti kostea kieleke etenee maan itäosaan ja kapenee.

 

Maanantain asetelma on hiljaisen salamakesän 2017 yksi tähän asti ukkosherkimmistä.  Kosteus-instabiilisuusyhdistelmä tarjoaa edellytyksiä kesän toistaiseksi korkeimmille energiamäärille. Päivän alkupuoli lienee varsin pilvinen, mutta ukkospilvikehitys käynnistynee iltapäivällä maan länsiosassa, mikäli aurinko pääsee paistamaan. Illaksi aktiivinen alue siirtyy okluusiorintaman edellä maan itäosaan, Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan ja Kainuuseen. Tilanne on jossain määrin suosiollinen salamoinnin jatkumiselle seuraavan yöhön Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan seuduilla.

 

Maanantain konvektiivinen moodi on suurelta osin peräisin synoptisesta asetelmasta. Mikäli okluusiorintamassa esiintyy tuulikonvergenssia, se fokusoi konvektiosoluja S-N- tai SE-NW-suuntaisiin nauhoihin. Myös yläsolan voimistama pyörreadvektio edesauttaa em. orientaation esiintymistä. Ennustetut tuuliprofiilit indikoivat lievästi kohonnutta vaaraa aiheuttavan sään todennäköisyyttä. Erityisesti SE-NW-suuntaisien kuuronauhojen yhteydessä saattaa esiintyä yli 15 m/s puhaltavia ukkospuuskia. Myös rakeet noin 2 cm kokoon asti ovat mahdollisia. Supersolujen esiintyminen ei ole täysin poissuljettua, vaikka ympäristö ei ole niille erityisen otollinen.

 

Mikäli pilvipeite pääsee kunnolla rakoilemaan, maanantain salamamäärä lasketaan tuhansissa. Päivästä saattaa tulla kuluvan kesän toistaiseksi salamarikkain. Mahdolliset vahingot jäänevät pienialaisiksi ja yksittäisiksi. Tilanne ei ole ilmastollisesti harvinainen, vaan vastaavia päiviä esiintyy keskimääräisenä ukkoskesänä useita.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
5 Varaudu
50 Seuraa
45 Ei vaaraa
Tiistai 1.8.

Ukkosen todennäköisyys 40 - 60 %

 

Yläsola on edennyt maan pohjoisosaan. Keskitroposfääri on maan keskivaiheilla hyvinkin instabiili. Runsain alatroposfäärin kosteus on siirtynyt maan pohjoisosaan, mutta lukemat ovat alempia kuin maanantaina. Asetelma luo edellytykset salamoiville kuuropilville erityisesti iltapäivästä alkaen maan keskiosan pohjoisosassa sekä Etelä-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kuuropilvet kohoavat kinemaattisesti hieman vaisumpaan ympäristöön kuin maanantaina. Haittaa saattaa aiheutua salamoinnista sekä pienialaisesti runsaista sademääristä. Myös pieniä jäärakeita voi sataa paikoin. Salamamäärä nousee aktiivisimmissa skenaarioissa jopa lähelle maanantain lukemia.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
20 Seuraa
80 Ei vaaraa
Keskiviikko 2.8.

Ukkosen todennäköisyys 20 - 40 %

 

Yläsola liikkuu Pohjanmereltä kohti itää. Tämän myötä pintamatala muodostuu Keski-Itämerelle ja liikkuu siitä Baltiaan. Matalapaine liikuttaa kohti koillista erittäin ukkosherkkää ja kosteaa ilmamassaa. Alatroposfäärin kosteusmäärät ovat selvästi suurimmat, mitä Suomessa ja Suomen lähialueilla on tänä kesänä havaittu. Tätä kirjoittaessa kostea ilma näytti kuitenkin ohittavan Suomen etelästä/kaakosta. Suomessa instabiilisuutta on vielä maan pohjoisosassa, jossa on myös vähäinen alatroposfäärin kosteusmaksimi. Salamoivia kuuropilviä saattaa esiintyä lähinnä Lapissa (ja mahdollisesti myös maan länsiosassa) iltapäivän kuluessa. Keskiviikko on kuitenkin salamamääriltään vaisuin alkuviikon päivistä.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
10 Seuraa
90 Ei vaaraa

Torstai 3.8. -

Sunnuntai 6.8.

Ei ennustetta.

Vaaratasojen todennäköisyydet

0 Suojaudu
0 Varaudu
0 Seuraa
0 Ei vaaraa
Pitkää rajuilmaennustetta päivitetään keskimäärin kaksi-kolme kertaa viikossa. Tarkempia päiväkohtaisia ennusteita julkaistaan edelleen karttakuvineen merkittävimpien säätilanteiden yhteydessä. Pitkä ennuste syntyy suppeahkon analyysin perusteella, joten se on tarkkuudeltaan ja osuvuudeltaan heikkolaatuisempi kuin päiväkohtainen ennuste. Ennustetta laaditaan vapaa-ajalla, joten laatijat eivät voi taata ennusteen säännöllistä saatavuutta.
päivitetty 30.7.2017 klo 22:50 /AJP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Add comment


Security code
Refresh